Organizacja wesela od strony kulinarnej to jeden z ważniejszych i zajmujących elementów organizacji tego ważnego w życiu pary wydarzenia. Oprócz podstawowego menu, głównych dań, przystawek, mięsnych stołów, alkoholu, pojawia się również pytanie o słodki stół. Oprócz tradycyjnego tortu nie musisz jednak wcale decydować się tylko na typowe ciasta. Słodki stół na wesele można skomponować z małych porcji ulubionych ciast, do tego mogą się pojawić różnego rodzaju muffinki, cukierki, czekoladki, lizaki i inne drobne słodkości.

  1. Jak stworzyć słodki stół na wesele?
  2. Organizacja stołu

Jak stworzyć słodki stół na wesele?

Desery jako dodatek do weselnego menu powinny się z nim dobrze komponować, także od strony dekoracyjnej. Dobrze wybrać takie desery i taką dekorację stołu, która koresponduje z motywem przewodnim całego wesela. Stół w bieli i złocie albo w zieleni lub różu, przygotowany w zgodnie z głównymi akcentami kolorystycznymi wesela, robi naprawdę wielkie wrażenie. Wbrew pozorom dobór słodkich dodatków do takiej stołu nie jest szczególnie trudny. Można tutaj zupełnie zrezygnować z ciast na rzecz małych czekoladek, trufli, małych ciasteczek proponowanych na przykład przez Karmello. W ten sposób można urządzić słodki stół w stylu glamour, romantic, folk, a nawet boho – https://www.karmello.pl/pl/wesela/.

Organizacja stołu

Słodki stół na wesele należy właściwie skomponować. Kluczowe powinno być równomierne rozłożenie słodyczy na stole, uzupełnienie ich dekoracjami i kwiatami. Jeśli słodycze są nieco bardziej oryginalne, warto je opisać. W tym celu można skorzystać z dekoracyjnych tabliczek. Dobrze dobrane dodadzą całej kompozycji dodatkowego uroku, a goście nie będą musieli się zastanawiać, jaki deser przed nimi stoi. Pod ręką powinny się znaleźć również serwetki oraz talerzyki. Część gość z pewnością skosztuje słodkości zaraz przy stole, natomiast część zdecyduje się z pewnością na zabranie ich ze sobą do stołu, być może będzie chciała wyjść na taras z filiżanką kawy i talerzykiem słodyczy. Nie można dopuścić do sytuacji, w której gość będzie musiał takiego talerzyka szukać. Jeszcze jednym, bardzo ciekawym rozwiązaniem, z którego można skorzystać przy słodkim stole na wesele jest postawienie tam ozdobnych pudełeczek „na wynos”. Z weselnymi słodkościami jest bowiem często tak, że sporo ich zostaje. Postawienie obok stołu pudełeczek, w które można zapakować słodkości może zachęcić gości do wzięcia wybranych deserów do domu, a państwa młodych odciążyć od zastanawiania się, co zrobić z pozostałymi słodyczami. Z przypadku stołu z czekoladkami i innymi drobnymi deserami, można również wykorzystać go do przygotowania słodkich upominków dla gości.

Poprzedni artykułDlaczego warto zorganizować wesele na Mazurach?
Następny artykułJak wybrać salę na wesele?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj