Organizacja wesela od strony kulinarnej to jeden z ważniejszych i zajmujących elementów organizacji tego ważnego w życiu pary wydarzenia. Oprócz podstawowego menu, głównych dań, przystawek, mięsnych stołów, alkoholu, pojawia się również pytanie o słodki stół. Oprócz tradycyjnego tortu nie musisz jednak wcale decydować się tylko na typowe ciasta. Słodki stół na wesele można skomponować z małych porcji ulubionych ciast, do tego mogą się pojawić różnego rodzaju muffinki, cukierki, czekoladki, lizaki i inne drobne słodkości.
- Jak stworzyć słodki stół na wesele?
- Organizacja stołu
Jak stworzyć słodki stół na wesele?
Desery jako dodatek do weselnego menu powinny się z nim dobrze komponować, także od strony dekoracyjnej. Dobrze wybrać takie desery i taką dekorację stołu, która koresponduje z motywem przewodnim całego wesela. Stół w bieli i złocie albo w zieleni lub różu, przygotowany w zgodnie z głównymi akcentami kolorystycznymi wesela, robi naprawdę wielkie wrażenie. Wbrew pozorom dobór słodkich dodatków do takiej stołu nie jest szczególnie trudny. Można tutaj zupełnie zrezygnować z ciast na rzecz małych czekoladek, trufli, małych ciasteczek proponowanych na przykład przez Karmello. W ten sposób można urządzić słodki stół w stylu glamour, romantic, folk, a nawet boho – https://www.karmello.pl/pl/wesela/.
Organizacja stołu
Słodki stół na wesele należy właściwie skomponować. Kluczowe powinno być równomierne rozłożenie słodyczy na stole, uzupełnienie ich dekoracjami i kwiatami. Jeśli słodycze są nieco bardziej oryginalne, warto je opisać. W tym celu można skorzystać z dekoracyjnych tabliczek. Dobrze dobrane dodadzą całej kompozycji dodatkowego uroku, a goście nie będą musieli się zastanawiać, jaki deser przed nimi stoi. Pod ręką powinny się znaleźć również serwetki oraz talerzyki. Część gość z pewnością skosztuje słodkości zaraz przy stole, natomiast część zdecyduje się z pewnością na zabranie ich ze sobą do stołu, być może będzie chciała wyjść na taras z filiżanką kawy i talerzykiem słodyczy. Nie można dopuścić do sytuacji, w której gość będzie musiał takiego talerzyka szukać. Jeszcze jednym, bardzo ciekawym rozwiązaniem, z którego można skorzystać przy słodkim stole na wesele jest postawienie tam ozdobnych pudełeczek „na wynos”. Z weselnymi słodkościami jest bowiem często tak, że sporo ich zostaje. Postawienie obok stołu pudełeczek, w które można zapakować słodkości może zachęcić gości do wzięcia wybranych deserów do domu, a państwa młodych odciążyć od zastanawiania się, co zrobić z pozostałymi słodyczami. Z przypadku stołu z czekoladkami i innymi drobnymi deserami, można również wykorzystać go do przygotowania słodkich upominków dla gości.