Smak whisky można wydobyć na wiele sposobów, rozpoczynając od rodzaju wykorzystanego do produkcji zboża, a kończąc na beczkach, w którym jest ona przechowywana. Delikatna słodycz tego alkoholu jest ceniona przez kobiety, które lubią poczuć się zrelaksowane i pewne siebie. Dowiedz się, co sprawia, że whisky jest słodka.
Co wpływa na słodycz whisky?
Na smak whisky wpływa wiele czynników, co sprawia, że wybór tego trunku jest ogromny i często stanowi wyzwanie, nawet dla prawdziwych koneserów. Głęboki, dymny aromat może być za ciężki na pierwszy raz, dlatego warto poznać rodzaje whisky, które są słodsze.
Zobacz również: https://thewhisky.pl/131-likier
Rodzaj zboża
Selekcja zbóż wykorzystywanych do produkcji whisky ma ogromne znaczenie dla jej smaku. Słodsze są single malt, które powstają ze słodu jęczmiennego. Słodowany jęczmień nadaje whisky delikatności i subtelności, w przeciwieństwie do niesłodowanego. Jak wiadomo, whisky niekoniecznie musi powstać z jęczmienia. Popularne są również trunki z pszenicy czy kukurydzy, których smak znacząco się różni.
Sposób destylacji
Słodka whisky często wybierana jest przez kobiety lub osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z tym rodzajem alkoholu. Najsłodsze i najdelikatniejsze w smaku są whisky potrójnie destylowane, czyli triple distilled. Nie ma w nich mocno wyczuwalnego aromatu dymu, który jest typowy dla tradycyjnych whisky.
Sposób przechowywania
Whisky dojrzewa w beczkach, często nawet przez wiele lat, dzięki czemu ich smak jest oryginalny i wyrazisty. Słodsze whisky leżakują w beczkach po innych alkoholach, zwłaszcza winie, koniaku, bourbonie czy rumie, dzięki czemu nabierają bardziej kobiecego wyrazu.
Dodatki
Miód, toffi czy wanilia to tylko niektóre dodatki, które można znaleźć w whisky. Nadają one całkiem innego smaku trunkowi, sprawiając, że jest on słodszy i mniej intensywny. Pozwalają one stworzyć całkiem nowe koktajle na bazie whisky czy kawy z dodatkiem alkoholu.
Kto powinien sięgnąć po słodszą whisky?
Kobiety, które decydują się na whisky, zazwyczaj wolą bardziej owocowe i kremowe rodzaje, najlepiej z dodatkiem miodu, karmelu czy innych aromatów. Są one subtelniejsze dla kubków smakowych, delikatniejsze i kobiece. Ten smak cenią również osoby, które rzadko sięgają po whisky lub dopiero wchodzą w ten świat. Dzięki temu pierwsze spotkanie z tak kultowym i ponadczasowym alkoholem jest przyjemne.
Zobacz również: https://thewhisky.pl/125-aperitif-wermut-bitters
Odwiedź sklep z szerokim asortymentem whisky, nie tylko szkockiej, ale również z całego świata: https://thewhisky.pl.
